Fenntarthatóság és ESG

Img

A leggyakrabban "zöld"-nek nevezett témák valójában egy rendkívül szerteágazó területet ölelnek fel: fenntarthatóság, ESG, taxonómia, klímavédelem, környezetvédelem. Ezek a területek folyamatosan fejlődnek, sőt, egy részük napjainkban alakul ki, legyen szó akár jogi, pénzügyi vagy tudományos aspektusról.

A fenntarthatósági szempontok vállalati működésbe való szerves beillesztése már jogszabályi kötelezettség is. 2024. január 1-jétől hatályos az ún. ESG törvény, amely nagy hatással lesz minden hazai vállalkozás életére. A jogszabály évről évre egyre szélesedő hatállyal kötelezi a vállalatokat a fenntartható finanszírozás és egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzésére, így a kiemelt cégektől kezdve a nagyvállalatokon át a KKV szektor is kötelezetté válik az ESG törvény szerinti működésre, valamint ennek ESG beszámolóban való közzétételére. Már most érinti az új keretrendszer az ESG jelentésre közvetlenül kötelezett cégek beszállítóit is, hiszen adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tenniük, hogy megőrizhessék beszállítói szerepüket. Az ESG törvény megjelenésén túlmenően a számviteli törvény is módosult, nagyvállalatok és leányvállalataik fenntarthatósági jelentés közzétételére kötelezettek, melyet a pénzügyi beszámolóval együtt kell benyújtaniuk.

Széles körű tapasztalatunkkal és kapcsolatrendszerünkkel segítjük ügyfeleinket a fenntarthatóság szerteágazó területén való eligazodásban, az elvárásoknak való megfelelésben. Bízunk benne, hogy elhivatottságunkból fakadóan azt a megközelítést is át tudjuk adni minél több vállalatnak, hogy a fenntartható működés nemcsak jogszabályi kötelezettség és befektetői elvárás, hanem hatékony és értékes fejlődés, amely végső soron jó érzéssel tölti el a cég döntéshozóit és munkatársait.

Fenntarthatóság és ESG területén különösen az alábbi szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

1. jogi megfelelés biztosítása a következő területeken:

 • ESG jogszabályok:
  • ESG tanácsadók számára: jogi checklist biztosítása az S és G lábak tekintetében
  • cégek számára:
   • hatály vizsgálata
   • belső szabályzatok készítése
   • fenntarthatósági, valamint környezeti, társadalmi és irányítási szempontok döntéshozatali eljárásokba való beépítésének támogatása
 • EU taxonómia
 • fenntarthatósággal kapcsolatos jogszabályok
 • klímajog
 • környezetvédelmi jog
2. fenntarthatóság
 • fenntarthatósági átállás támogatása, érintettség meghatározása
 • vállalatok fejlődési potenciáljának feltárása a fenntarthatóság terén
 • az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának (SDG) helye a vállalat működésében, valamint annak felmérése, hogy a cég iparága mely SDG-kre hat a leginkább

3. ESG kötelezettek leányvállalatainak és beszállítóinak segítése

4. KKV-k felkészítése a fenntarthatósági változásokra és az ESG törvény hatályának szélesedésére

5. szakmai partnereink bevonásával ESG és fenntarthatósági jelentés elkészítése, valamint fenntarthatósági stratégia megalkotása

6. HR és CSR vezetők támogatása a cég munkatársainak fenntarthatósági aktivitásokba való bevonásában

7. kommunikációs vezetők támogatása a cég fenntarthatósági törekvéseinek kommunikációjában

Img
Felismertük, hogy vállalatok számára fenntarthatósággal foglalkozni nemcsak a jogszabályi környezet változása miatt fontos, hanem a fogyasztók, ügyfelek és munkavállalók megszólítása szempontjából is egyre lényegesebb kérdés. Rengeteg idő, pénz, energia a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati eredmények elérése, és erről keveset tudnak az emberek. Az általunk fejlesztett Celo platform a fenntarthatóság kommunikációjának digitális eszköze. A hellocelo.com-on működő Celo platform élővé teszi és kihangosítja a vállalat fenntarthatósági tetteit a fogyasztók, ügyfelek, munkavállalók és potenciális munkavállalók számára, ezáltal digitális termékünk alkalmas a márkahűség növelésére és munkáltatói márkaépítésre.


TANÁCSADÓNK:
dr. Litter Anna
Img

+ 36 20 20 78 978
info@hellocelo.com

Jogi egyetemi tanulmányaim alatt a klímavédelem és a környezetvédelem felé fordult érdeklődésem, mert a globális közösség sorsának alakulása és alakítása vonzott.

Minisztériumi színekben környezetvédelmi, majd klímavédelmi jogszabályalkotással foglalkoztam. Feladataim közé tartozott egyrészt az uniós jogszabályok magyar jogba történő átültetése, másrészt hazai jogszabályok alkotása, egyeztetése. Munkám kiterjedt az uniós jogalkotás brüsszeli tárgyalási folyamataiban való részvételre is.

A 2011-es magyar EU-elnökség alatt az uniós klímapolitikai jogi munkacsoport elnöki feladatait láttam el, valamint az ENSZ klímakonferenciáinak ülésszakain a közös uniós klímapolitikai jogi álláspont kialakításában és képviseletében vettem részt.

A klímakonferenciák alatt egyre fontosabbá vált számomra a fenntarthatóság területének magánszemélyekhez történő közelebb hozása - emberek, nonprofit szervezetek és vállalatok összekapcsolása fenntarthatósági ügyek mentén.

Ezért dolgoztam ki és indítottam el a hellocelo.com-on elérhető Celo platformot. Jogászként figyelmem az ESG és a fenntarthatóság jogi vonatkozásai felé fordult, tudásomat ezeken a területeken mélyítettem.